ישנם הבדלים דרמטיים בין גירושין בדרך של הליכים משפטיים, לבין גירושין בדרך של גישור.
ראשית, הליך גירושין משפטי אורך סביב 3 עד 4 שנים.
מנגד גישור גירושין אורך בממוצע בין חודשיים ל 4 חודשים..
שנית, עלות הליכים משפטיים לגירושין מגיעה כדי 150,000-250,000 ₪ לשני בני הזוג יחד… ולעיתים אף יותר מזה (!)
גישור לגירושין עולה רק כעשירית (!) מהסכומים הנ"ל
ובל נשכח את העובדה בעלת המשקל הרב- הליכים משפטיים לרוב מסלימים ומקצינים את הסכסוך בין בני הזוג, גורמים להקצנת העמדות של שני הצדדים ושמים באמצע את הילדים המשותפים.
למה כל כך יקר?
אתם בטח תוהים למה הליכים משפטיים לגירושין לוקחים כל כך הרבה זמן? למה ההליך כל כך יקר?
חשוב להבין איך מתנהל הליך משפטי אשר כפוף כמובן לסדרי הדין ולחוק: התהליך מתחיל בהגשת תביעות על ידי כל אחד מבני הזוג, ממשיך בהגשת כתבי הגנה, בקשות לסעדים זמניים כמו צווי עיקול, מזונות זמניים, ועוד. ליבו של ההליך הם דיונים המשפטיים, אשר חלקם הינם דיונים מקדמיים וחלקם דיוני הוכחות. בסך הכל מתקיימים בכל תיק גירושין 3 דיונים לפחות, כאשר המרחק בין דיון לדיון הינו מספר חודשים… לאחר כל זאת מוגשים סיכומים בכתב על דיי עורכי הדין של כל אחד מבני הזוג, ורק בסיומו של שלב זה ייכתב פסק הדין. במידה ואחד מהצדדים אינו מרוצה מהפסיקה, יש לו זכות ערעור לבית המשפט המחוזי.
העובדה שלכל אחד מבני הזוג עו"ד משלו כמובן מייקרת את התהליך משמעותית.
לכל זאת יש להוסיף את העובדה שבתי המשפט ובתי הדין מטפלים במסות של זוגות מתגרשים הפונים אליהם, ומתמודדים עם עומס רב.
מטבעה של מערכת המטפלת במסות, אין לה יכולת לתת מענה ספציפי ומדויק לצרכים של כל זוג וכל משפחה, ועל כן בפועל החלטות ניתנות באופן של "חיתוך בבשר החי" בהתאם ללשון החוק היבש, ויעידו על כך רבים היוצאים לא מרוצים, בלשון המעטה, משערי בית המשפט.
כל אלו מביאים לכך שהמצב בין בני הזוג המתגרשים לרוב מסלים ומקצין, בקשות על גבי בקשות מוגשות אל בתי המשפט, הנזק גדל וההליך מתארך ומתמשך.
מי מחליט עלי?
חסרון גדול נוסף- ההחלטה בכל הנושאים הנוגעים לחיי בני הזוג- כלל לא בידיהם אלא בידי צד ג'… בית המשפט/ בית הדין.
בעידן בו אנו חיים נדמה כי האדם מבקש להגשים את עצמו ולממש את האינטרסים והצרכים שלו באופן מדויק (עבור רוב האנשים מימוש עצמי אינו מותרות, אלא הכרח) ומעוניין להיות בשליטה על חייו ולנהל אותם לפי ראות עיניו (פעמים רבות רצון זה הוא אשר עומד בבסיס ההחלטה להתגרש !) היכן יוכל אדם למצוא שליטה על הדברים? רמז- לא בבית המשפט…
מנגד, בגישור מגובשים פתרונות מוסכמים שמשרתים את הצרכים של שני הצדדים, מתוך הבנה שההורים וילדיהם ממשיכים לנצח להיות תא משפחתי, אשר רק שינה את צורתו. למעשה, אחד המשפטים עליהם אני חוזרת בפני זוגות בהליכי גישור הינו: גם כאשר אינכם זוג, עבור הילדים אתם ממשיכים לנצח להיות זוג הורים.
מי ישמור על טובת הילדים?
מעבר לכל היתרונות והחסרונות של האופציות השונות שפרטתי לעיל, מומלץ לכל זוג העומד בפני גירושין, לתת את הדעת בכובד ראש להשלכות הקשות של הליך גירושין ארוך ולוחמני על חיי בני הזוג וילדיהם. השלכות אלו משפיעות על כל תחומי החיים של המשפחה. גירושין לוחמניים ומכוערים הופכים את החיים על פיהם, מכניסים אותם לקיפאון מבחינות רבות, ויוצרים נזקים לאין שיעור- נפשיים, כלכליים, ולמעשה כמעט בכל מישור שהוא.
מחקרים רבים אשר נערכו בשנים האחרונות על ילדים להורים גרושים מצאו קשר והשפעה של "גירושין מכוערים" על תחומים שונים בחיי הילד כולל השפעה לרעה על מערכת החיסון שלו (!).
למעשה, חוקרים רבים מסכימים כי גירושין מהווים תהליך המערב שורה של גורמי לחץ עבור הילדים, שעלולים להשפיע עליהם לאורך שנים, וילדים אלו יגדלו כשהם חשופים לקונפליקטים מרובים בין ההורים טרום הגירושין ואף לאחריהם, כשקונפליקטים אלו לעיתים עוצמתיים ואלימים. המחקרים הציגו קשר בין הקונפליקטים ההוריים לבין חרדה, בעיות התנהגות וכן עלה כי ככל שהקונפליקט בין ההורים היה גלוי יותר ולווה באלימות מילולית ופיזית, כך הילדים אופיינו בדפוסים אלימים לפתרון בעיות, ברפרטואר דל של מיומנויות חברתיות, ובליקויים בשליטה על דחפים ובוויסותם.
אם לסכם את הדברים, ללא ספק עולה כי ככל שפרופיל הסכסוך בין ההורים עוין וקשה יותר, כך ההשפעה השלילית על הילדים קשה יותר ומתקבעת לאורך שנים עד כדי השפעה על מערכות היחסים הזוגיות של הילד בחייו הבוגרים.
וזהו אחד ההבדלים הגדולים בין הליכים משפטיים לבין הליך גישור לגירושין.
בנוסף מי שרוצה להעמיק עוד יותר, אני מזמינה להוריד את המדריך שלי לגישור לגירושין, ללא שום עלות כאן בלינק:
https://idit.ravpage.co.il/DIVORCENEWGUIDE
(היכנסו ללינק הקלידו שם וכתובת מייל, והמדריך + סרטונים ומידע רב נוסף, יישלחו אליכם)