במה באים לידי ביטוי עקרונות ההליך הגישורי ומהי גישת WIN-WIN אשר על הבסיס לה נבנות הסכמות הצדדים?
מטרתו של ההליך הגישורי הינה להביא את בני הזוג אשר החליטו להתגרש, לכדי הסכם גירושין כולל ומלא, באופן מהיר, ממוקד, נקי מהכפשות אשר לרוב רואים בבתי המשפט, ועל בסיס של תקשורת בין הצדדים בסיועו של המגשר אשר מנהל את המשא ומתן ומוביל אותו מתחילתו ועד להסכם המלא.
הגישור מבוסס על מספר עקרונות חשובים:
ניטרליות ואובייקטיביות– שבאה לידי ביטוי בכך שהמגשר הינו ניטרלי ואובייקטיבי, אסור לו להביע עמדה כלפי אף אחד מהצדדים, ולהבדיל מהשופט בבית המשפט – המגשר אינו פוסק ואינו מכריע במחלוקות, אלא רק מכוון את הצדדים, מנהל את המשא ומתן ביניהם, ומסייע להם להגיע להסכמות בדבר האופן בו ייושבו המחלוקות.
חיסיון וסודיות– כל הנאמר במהלך הגישור הינו חסוי, ונותר בין המגשר לצדדים. גם במצב בו הופסק הגישור והצדדים עברו לנהל את הסכסוך באמצעות תביעות בבית המשפט – אסור יהיה למגשר לחשוף את הדברים שנאמרו לו ע"י הצדדים, או את הסיבה להפסקת הגישור.
הידברות ותקשורת ישירה– כאשר בני הזוג מנהלים הליכים משפטיים בבית המשפט לענייני משפחה/ בית הדין הרבני, אין הידברות ישירה ביניהם, והתקשורת מתבצעת בין עורכי הדין של הצדדים אל מול בית המשפט. מצב זה מביא פעמים רבות דווקא להסלמה והקצנה של הסכסוך. בהליך גישורי לעומת זאת, התקשורת בין הצדדים הינה תקשורת ישירה באמצעות ובסיוע המגשר, שמעביר ולעיתים ממש מתרגם, את הדברים שנאמרים על ידי בני הזוג.
יצירתיות– בבית המשפט הצדדים ועורכי דינם כפופים לחוק היבש ומחוייבים לפעול במסגרתו, ואילו בגישור המצב הו הפוך לחלוטין- הגישור הינו הליך יצירתי וגם התוצאה שלו- ההסכם אליו מגיעים- יכולה להיות יצירתית ושונה ממה שקובע החוק בעניין. הגישור מתנהל כך שבני הזוג, באמצעות פגישות משותפות עם המגשר מכתיבים את הקצב, התוכן, והצורה הסופית של ההסכם שלהם.
במהלך השנים ערכתי בהליכי גישור הסכמי גירושין יצירתיים ביותר, שההסכמות בהם היו שונות ולעיתים הפוכות, מלשון החוק, וזאת מתאפשר כאשר הצדדים יושבים יחד איתי ומגיעים להסכמות שרצויות להם ספציפית, מותאמות להם אישית, ולא מוכתבות על ידי החוק היבש שקובע תנאים גורפים לכולם ללא הבדל וללא התחשבות בצרכים הספציפיים של אותו זוג ואותה משפחה.
גישת ה win-win – הגישור מבוסס על גישה שמטרתה מימוש מירבי של הצרכים של כל אחד מהצדדים להליך. להבדיל מהפתרונות של המערכת המשפטית המבוססים על "או-או", הפתרון הגישורי מבוסס על "גם וגם".
לרוב בעת מחלוקות וסכסוך נראה כי ישנה סתירה בין רצונו של כל אחד מהצדדים לקונפליקט, אולם ירידה לעומקם של דברים ממחישה כי בפועל הצרכים של הצדדים אינם באמת כה סותרים, וכי אם הם ישתפו פעולה, ניתן יהיה להגיע לפתרון טוב עבור שניהם. לכן, מצב של win win אינו בהכרח פשרה, אלא הסדר שנותן לכל צד מה שהוא צריך ורוצה, כאשר כדי להגיע למצב זה על המגשר לזהות ולהבין את רצונותיהם וצרכיהם של שני בני הזוג, ומתוכם לאבחן ולתת דגש לאינטרסים המשותפים שלהם.
ראיית פני העתיד– בהליך הגישור אנו מתייחסים לא רק להווה אלא גם לעתיד, מתוך מטרה לתת מענה גם לשינויים הצפויים להתרחש בהמשך הדרך, עם גדילתם של הילדים ו/או שינוי מצב כלכלי של אחד או שני הצדדים. עקרון זה מצמצם עוד יותר את הסיכוי לסכסוכים עתידיים, ומספק לשני הצדדים וודאות באשר לשנים קדימה.
אפשרות פנייה להליך משפטי במידה ולא הושג הסכם– במידה וההליך לא נושא פרי, רשאי כל אחד מבני הזוג לפנות לערכאה משפטית לשם מתן הכרעה בעניינים השונים העומדים בין הצדדים כתוצאה מההחלטה על גירושין.
בנימה אישית
לאחר שבמהלך שנים ראיתי מאבקי גירושין בין בני זוג בבתי המשפט שחלק בלתי נפרד מהם היו הכפשות, לכלוכים ונזקים רבים שנגרמו במישרין ובעקיפין הן לבני הזוג והן לילדים, אני יכולה להבטיח לכם שאם רק תירצו בכך- אפשר להתגרש אחרת ! "אחרת" משמעו בדרך מכובדת, הוגנת, נקייה, משתפת, על בסיס של שקיפות מלאה בין הצדדים, תוך שאנו "שמים הכל על השולחן" במטרה להגיע להסכם גירושין ביניכם.
העקרונות והערכים שמובילים אותי הם:
- מיקוד במטרה- הליך קצר יחסית, ממוקד, שקוף לצדדים.
- ניסיון מקצועי רב שמאפשר פתרונות שמותאמים אליכם וגם מחוברים אל המציאות הפסיקתית והחוק במדינה
- אני רואה לנגד עיני כמטרה וערך עליון את צימצום הנזק שנגרם לילדים כתוצאה מהגירושין. הדבר מתבטא במישורים רבים, בין היתר בכך שכחלק בלתי נפרד מהתהליך מתקיימת פגישה של בני הזוג עימי במשרד ויחד עם מדריכת הורים מומחית לגבי כל מה שנוגע לילדים כולל מה ואיך לספר להם על ההחלטה להתגרש, התייעצות לגבי מה הסדרי השהייה המתאימים ודילמות הוריות אחרות שעולות אגב הגירושין.
בנוסף הגישור מתנהל כך שרמת השיח בין בני הזוג נשארת שקולה, רציונאלית ומתונה. חשוב לי להזכיר לבני הזוג כל הזמן כי יש בכוחם ובשליטתם לצמצם נזקים לילדים מעצם כך שהם יבחרו להשאיר את המלחמות והמאבקים בצד. ניתן להגיע לפתרונות מותאמים לשני הצדדים גם בלי הקזת דם. וחשוב לזכור כי גם אחרי הגירושין ממשיכים להיות זוג הורים לילדים, זוג הורים שצריך לתקשר ולתאם את ענייני הילדים כמעט ברמה יומיומית (לפעמים יותר מאשר בזמן הנישואין).
אין נושא שהוא מחוץ לשולחן הגישור– דנים בכל מה שמעלים בני הזוג, גם בפגישות משותפות שלי עם שני הצדדים וגם בפגישות נפרדות (שלי עם בן/בת זוג אחד בכל פעם), וזאת במטרה להגדיר את חילוקי הדעות בין הצדדים ולמצוא לכולם פתרון מוסכם.
פתרונות יצירתיים ומדורגים ככל שיש בכך צורך– לא כל מה שנכון לכם כיום יהיה נכון לכם בעוד 4 או 5 שנים, לכן במהלך הגישור אנו דנים בהסכמות תוך שימת לב לשינויים צפויים בעתיד, בין אם בנוגע לילדים ובין אם שיוניים הנוגעים לבני הזוג. אנו יכולים לקבוע הסכמות שמשתנות לאחר פרק זמן מסויים המוגדר בהסכם, בין אם במועד הגעה של אחד הילדים לגיל סמויים או בין אם בנקודת זמן אחרת שתיקבע בהסכמה. מטרתה של גישה זו הינה להפוך את ההסכם שלכם לכזה שנותן מענה לשנים ארוכות קדימה, וחוסך מכם התדיינות מחודשת בעוד X שנים כאשר פרמטרים מסויימים השתנו.
מאות זוגות בהם טיפלתי עד היום הצליחו לסיים את הגישור בהצלחה ולחתום בסופו של הסכם גירושין כולל.
אם אתם מתלבטים האם גישור הוא ההליך הנכון לכם, אני מזמינה אתכם ליצור עימי קשר עוד היום ולהגיע לפגישת היכרות. זיכרו- אם החלטתם להתגרש, יש לכם אפשרות לעשות זאת בצורה מכובדת, ממוקדת, קצרה וזולה, שתאפשר לכם להישאר בני אדם, להמשיך להיות זוג הורים לילדיכם, ולקבל שליטה על חייכם שאחרי הגירושין.
מוזמנים ליצור עימי קשר עוד היום לקבלת פרטים!