מהו תיאום הורי ואיך הוא יכול לעזור לכם?
מאמר אורח מאת איילת רוזן ישראלי – מדריכת הורים ומתאמת הורית, מלווה הורים לפני, במהלך ואחרי גירושין
http://www.divorcewithkids.co.il
כשאתם מתגרשים ויש לכם ילדים, הקשר ביניכם לא באמת מסתיים. הוא רק משתנה. זו טעות לחשוב שהנה כבר לא תצטרכו לדבר יותר. אחד המנבאים העיקריים להסתגלות של ילדים לגירושין הוא התקשורת בין ההורים. אז כשיש לכם ילדים, התקשורת ביניכם הכרחית.
כשהורים מתגרשים בקונפליקט, הילדים תמיד נפגעים. זה לא עצם הגירושין שפוגע בילדים אלא הקונפליקט שבין ההורים. ויחד עם זאת אנחנו רואים יותר ויותר הורים שמודעים לצורך להפריד בין הזוגיות לבין ההורות ועושים הכל כדי לבנות שיתוף פעולה בהורות.
נתק בין ההורים הוא לא אופציה
"אנחנו מעדיפים שלא תהיה תקשורת בכלל" אני שומעת הרבה מהורים שמתגרשים. "כשאין תקשורת הכי טוב לנו". אבל אז, הילדים הופכים לשליחים ומעבירי מסרים בין ההורים. והם נפגעים. גידול ילדים בריאים בנפשם מחייב תקשורת ושיח בין ההורים. העברת מסרים דרך הילדים מכבידה עליהם ופוגעת בהם. במצב כזה הם חלק מהקונפליקט שלכם.
"אבל אנחנו לא מסוגלים לתקשר"
הורים מגיעים לפעמים לגירושין במצב של קונפליקט מאוד גדול, וחוסר תקשורת או תקשורת קשה. עצם הגירושין לא ישנו את המצב ותיאלצו להתמודד עם אותם דפוסי תקשורת גם אחרי שתיפרדו.
וכאן נכנס התיאום ההורי, שהוא מודל התערבות שמטרתו לעזור להורים גרושים בקונפליקט ליצור דיאלוג הורי למרות הקונפליקט ביניהם.
הסכם הגירושים לא תמיד מתייחס לכל ההיבטים בגידול ילדים וההורים נתקלים במצבים שלא כתובים בהסכם ולא מצליחים להגיע להסכמות. בתיאום הורי ההורים בוחנים את הצורך של הילד ואת האלטרנטיבות לפתרון ומקבלים החלטות משותפות.
יש שמגיעים לתיאום הורי ביוזמתם לפני החתימה על ההסכם, כדי להגיע להסכמות לגבי הילדים . חשוב לציין שלהסכמות בתיאום הורי אין תוקף משפטי ולכן, במידה ותרצו שההסכמות ביניכן תהיינה מחייבות מבחינה משפטית, תצטרכו להוסיף אותן להסכם.
תיאום הורי לעומת טיפול זוגי
תיאום הורי עושה הפרדה בין הזוגיות שהסתיימה וכל הקונפליקטים והקשיים שליוו אתכם בזוגיות, לבין ההורות. בתיאום הורי תדברו על הילדים שלכם ועל ההורות בלבד ואיך להתנהל בה מהיום והלאה.
תיאום הורי לעומת הדרכת הורים
בהדרכת הורים תקבלו כלים להתמודד עם קשיים ולעזור לילדים שלכם. תיאום הורי מתמקד בתקשורת ביניכם ובכלים לקבלת החלטות משותפות שרואות את הצרכים של הילדים.
תיאום הורי לעומת גישור
תיאום הורי לא עוסק בזמני שהות, במזונות או בענייני כספים ורכוש. תיאום הורי מתמקד בילדים בלבד ובטובתם ועוזר לכם להגיע להסכמות משותפות.
אתם ההורים שלהם ואתם אלה שצריכים לקבל את ההחלטות במשותף. זה לא התפקיד שלהם לבחור עם מי הם רוצים להיות בחג. זה לא התפקיד של אף איש מקצוע להחליט בשבילכם איך תחלקו את החופש הגדול או לאיזה חוגים לשלוח את הילדים שלכם. אתם ההורים שלהם, אלה שמכירים אותם הכי טוב וזו האחריות שלכם.
איך מגיעים לתיאום הורי?
אפשר להגיע לתיאום הורי באופן וולונטרי כששני ההורים מבינים את הצורך בשיח משותף, אפשר להגיע בהפניית בית משפט ולאחרונה אני רואה הרבה עורכי דין ומגשרים שמפנים הורים לתיאום הורי כשהם רואים שהקונפליקט משפיע על ההורות ועל הילדים.
איך עובד התהליך?
הפגישות הראשונות הן נפרדות, פעם איתך ופעם איתך. מהפגישה השלישית ואילך המפגשים הם משותפים, ובסיום כל מפגש תקבלו את ההסכמות המשותפות בכתוב. לאורך הפגישות תצברו רשימת הסכמות להתנהלות שלכם בתחומים שונים בהורות, ואלה הקווים המנחים שלכם להורות המשותפת.
"אבל אני לא מסוגלת לשבת איתו באותו חדר"
תיאום הורי יכול להיערך גם מרחוק, בזום. הורים בקונפליקט מדווחים שלעיתים קרובות המפגשים מרחוק מאוד עוזרים להם לשבת יחד (מרחוק) ולדבר על ההורות המשותפת, מה שבחדר אחד כנראה שלא היה קורה. אז מוטב מרחוק מאשר בכלל לא.
תיאום הורי בא לעזור לכם לבנות הורות משותפת ומכבדת גם כשיש ביניכם קונפליקט. הילדים משלמים את המחיר כשיש קונפליקט בין הורים גרושים והמטרה היא לעזור לכם להוציא אותם מתוך הקונפליקט ולאפשר להם לגדול כילדים שמחים ובריאים בנפשם אחרי הגירושים.
זה אפשרי. ועכשיו, זה תלוי רק בכם!