למה ניסוח ההסכם חשוב

 

חוזה מקומטלאחרונה קיימתי פגישת יעוץ לגבי הסכם גירושין שנחתם ואושר לפני כמה שנים, הזוג גרוש כבר מזמן, ילד אחד, בן 6 שנים בלבד. כמובן אני לא ייצגתי בזמנו אף אחד מהצדדים וכיום יושב עימי בפגישה צד אחד בלבד (לא אציין אם זו האישה או הבעל, מאחר וזה לא משנה לגבי מה שאני רוצה לומר במאמר זה).

קראתי את ההסכם ודי נדהמתי, רובם המכריע של הסעיפים כאילו הועתקו מהחוק היבש ללא שום נופך אישי או התייחסות לצדדים עצמם… ניסוחים הכי סטנדרטיים ויבשים שיש, בלי שום משקל לכך שבתווך יש ילדון כה רך בשנים (שהיה פצפון בן 4 בלבד עת הוריו התגרשו ונערך ההסכם)…הסכם בו דנים בילד כזה קטנטן דורש הרבה מעבר לסעיפים כלליים ויבשים…

בנוסף, כל הסכם דורש ניסוחים מדוייקים ולא כאלו שנתונים לפרשנות בצורה פרועה ממש…

הניסוח הקלוקל והמשתמע לשתי פנים הביא לכך שצד אחד דורש ליישם את חלוקת החופש הגדול (שרשומה בפשטות "חצי בחצי" בלי טיפת הרחבה ופירוט מעבר לכך) – באופן שערורייתי שבוודאות לא עולה בקנה אחד עם טובתו של שום ילד- כך שחודש שלם (!!) הילד ישהה אצלו ברציפות…

בן 4 בזמנו, כן?

כנ"ל לגבי חופשות חגים שחולקו בלי חשיבה כלל, גם כאן עשו טובה ורשמו "חצי בחצי" ובזאת הסתיים העניין. נסיעות לחו"ל- סעיף לקוני קצר ותמציתי, שמאפשר לכל הורה לנסוע עם הפעוט (היה בן שנתיים בחתימת ההסכם זוכרים?) ללא פחות משבועיים ימים ! שבועיים ימים בהם הילד לא יפגוש את ההורה השני !

הרי דרך המלך היא לעשות הסדר מדורג שלוקח בחשבון את גיל הפעוט, וככל שהוא גדל מרחיב את מספר ימי החופשה עם כל אחד מההורים. אבל כנראה זה היה יותר מידי מאמץ עבור מי שערך את ההסכם הרשלני הזה…

בסעיפים אחרים היו אמירות כלליות ורחבות שגם לגביהן לא ברור למה הכוונה עקב ניסוח שניתן לפרשנות כפולה, ובמספר מקומות בהסכם היתה הפנייה להסכמה אחרת בהסכם, אבל לא לגמרי ברור לאיזה סעיף/הסכמה התכוון המשורר….

כשמנסחים הסכם גירושין זה לא מספיק שהוא יהיה מנוסח באופן מפורט, יסודי, מעמיק וספציפי- מה שברור שלא קרה בהסכם הנ"ל- אלא שזה משמעותי ביותר להתייחס לנסיבות של הזוג הספציפי, ולהתאים את ההסכם אליהם ! זו הסיבה שמלכתחילה עושים הסכם- כי לא מסתפקים בחוק היבש וכי מבינים שבחיים יש הרבה דברים בתחום האפור שחשוב שיהיו מותאמים לאותו זוג ספציפי שמתגרש כעת. וזה גם היתרון הגדול של הסכם הגירושין- להבדיל מפסקי דין של בית המשפט אשר הינם לקוניים ויבשים ללא התייחסות אישית לצורכי ונסיבות המשפחה הספציפית, וללא פירוט שלוקח בחשבון את החיים האמיתיים על מורכבותם.

תהליך (ובעקבותיו- ניסוח) שלוקח בחשבון את המשפחה ויחידיה, הצרכים של כל אחד מהם, ואת הגיל של הילד/ים וצורכיהם הספציפיים– היה מונע בעיות ומחלוקות שכיום הצדדים צריכים להתמודד עימן ואם לא יצליחו ליישב אותן ביניהם, ייאלצו להגיע להליך משפטי.

אז מה עשינו בכך? טיבו של ההסכם והאם הוא נותן מענה לבני הזוג בהיותו הסכם יסודי, מקיף ומקצועי- נמדד לא בעיתות הסכמה ושלום, אלא כשיש חילוקי דעות וההסכם עוזר לצדדים לפתור את המחלוקת ולהימנע מלהגיע לבית משפט

לכן, אל תפחיתו בחשיבותו של עריכת הסכם גירושין מקצועי יסודי ומקיף, כמו גם תואם את המשפחה הספציפית שלכם. אם הכל יזרום אחרי הגירושין על מי מנוחות ולא תצטרכו להוציא את ההסכם מהמגירה- הרווחתם !

אבל ייתכן, כמו אצל הרבה זוגות, שכן יגיע הרגע בו תצטרכו להיעזר בהסכם. ואז חשוב שיהיה בו מענה והתייחסות למחלוקות שימנעו מכם להגיע -במקרה הטוב לגישור, ובמקרה הפחות טוב- לבית משפט.