הסכם שלום בית ולחילופין גירושין

הסכם שלום בית ולחילופין גירושין

החלטת בני זוג להתגרש הינה צעד ראשון שבעקבותיו יבואו צעדים נוספים, בכדי לאפשר לצדדים לבצע את הגירושין בפועל. על בני הזוג להגיע להסכמות בכל העניינים הקשורים בנישואין, והמסמך שבתוכו נכללות הסכמות אלו קרוי הסכם גירושין.

אולם לעיתים בני הזוג מתלבטים בעניין הגירושין, ומתקשים להחליט האם לתת הזדמנות נוספת לנישואין או לאו. הם אינם בטוחים לגמרי בהחלטה להתגרש אולם מאחר והם הגיעו כבר אל שלב בו שקלו זאת בכובד ראש, מחליטים בני הזוג בחוכמה, כי עכשיו זה הזמן הטוב ביותר לערוך הסכם בו יקבעו בהסכמה ומתוך ראייה משותפת, מה יעשו אם יחליטו להתגרש אחר הכל. הסכם זה קרוי "הסכם שלום בית ולחילופין גירושין".

בהסכם זה אנו מקדימים לפרק הגירושין פרק שדן בהסדר "שלום בית" בין בני הזוג. כל עוד ממשיכים בני הזוג לחיות יחדיו ושלום הבית עולה יפה- פרק הגירושין לא יוצא אל הפועל, אלא נשאר "במגירה".

במידה והצדדים יחליטו בהמשך כן להתגרש זה מזו, ישתמשו לשם כך בהסכם, בו הוגדרו כל הפעולות וההסכמות שיש לבצע בעת גירושין. כלומר במהלך השיחות לגבי תוכן ההסכם- אנו דנים ומגיעים להסכמות גם באשר לשלום הבית של בני הזוג, וגם לגבי מצב בו חלילה יתגרשו זה מזו בעתיד- איך יחולקו הרכוש והכספים, באיזו דרך יבוצע איזון הזכויות הסוציאליות והפנסיות, מה יהיה הסדר המשמורת והשהייה של הילדים עם כל אחד מההורים, איך ימומנו צורכי הילדים ועוד.

היתרון הגדול בהסכם "שלום בית ולחילופין גירושין" הוא הטיימינג בו הוא נערך- העובדה שבני הזוג שקלו להתגרש ואז החליטו לתת הזדמנות ליחסים אחר הכל, מביאה לכך שהם מגיעים לשיחות על תוכן ההסכם עם ראייה משותפת וגישה חיובית, והסיכוי להגיע להסכמות הדדיות שימקסמו את צורכי שני הצדדים וייעשו ברוח טובה- גבוה מאוד.

במידה ובעתיד הם יחליטו להתגרש הם לא יזדקקו לערכאות משפטיות כדי להכריע בנושאי הרכוש, הילדים, המזונות או כל נושא אחר הנובע מהנישואין. זאת משום שלאחר הכנת "הסכם שלום בית ולחילופין גירושין" בני הזוג חותמים על ההסכם ואז ניגשים לבית המשפט לענייני משפחה לאישור ההסכם ומתן תוקף פסק דין.

אם יחליטו להתגרש בעתיד, יהא עליהם לגשת לבית הדין הרבני ולבצע שם את סידור הגט בלבד. לא יהיה צורך לאשר שוב את ההסכם, שכן, כאמור לעיל, הוא כבר אושר ומבחינה משפטית הוא מחייב כפסק דין לכל דבר ועניין.

למעשה הסכם כזה מאפשר לבני הזוג שקט ורוגע, ויכולת להתפנות באמת להשקעה בשלום הבית ביניהם. בעצם עריכת ההסכם למעשה נתנו מענה לשאלה מה יקרה בעת גירושין איך יתחלק הרכוש, מה יהיו המזונות, איזה הסדר משמורת יתקיים וכולי- ולכן שום דבר כבר לא לוטה בערפל, אלא להיפך- הכל ידוע וברור, ומאפשר לבני הזוג רוגע שלא היה שם טרם עריכת ההסכם.

מה כולל פרק "שלום הבית" בהסכם? ובכן, זה משתנה מזוג לזוג. חלק מהזוגות מבקשים לקבוע סעיף כללי בלבד שמדבר על שלום הבית ביניהם, מבלי להיכנס לפרטים, תוך שמציינים כי לכל אחד מהם יש זכות להודיע למישנהו אם יבקש לסיים את הנישואין.

ישנם זוגות לעומת זאת, אשר בפרק "שלום הבית" כוללים הסכמות מפורטות בדבר טיפול זוגי שהם מתחייבים לקחת בו חלק בכדי לפתור את המחלוקות שהביאו אותם לשקול את אופציית הגירושין; יש המציינים כי הם מתחייבים לצאת לבלות יחדיו לפחות מס' פעמים מסויים בחודש, בכדי לאפשר לזוגיות לצמוח ולהשתקם, ועוד אפשרויות יצירתיות לפי הצורך והראייה של בני הזוג הספציפיים.

בתהליכי גישור זה בדיוק מה שאני עושה יחד עם בני הזוג- אנו דנים יחד על כל נושא ונושא הנובע מהנישואין, ומגיעים להסכמות והכרעות בעניינו. בסוף התהליך יש לנו ביד מסמך שכולל את כל ההסכמות של הזוג בכל העניינים הרלוונטיים לגירושין, וההבדל היחיד הוא שפניהם לשלום בית והם לא מוציאים אל הפועל את ההסכם לאחר חתימתו, אלא רק במידה וחלילה שלום הבית ייכשל.