כמה עולה הסכם בחינם

כמה עולה הסכם בחינם?

נתקלתי אתמול בשאלה הבאה באחת הקבוצות בפייסבוק:

"האם יש כאן מישהו שעשה הסכם גירושים בלי עורך דין ולפי הסכם בסיסי מהאינטרנט? איפה אפשר למצוא דוגמא להסכם כזה?…"

אני חייבת להתוודות ולומר שבכל פעם שאני נתקלת בשאלה בסגנון הזה אני נדהמת מחדש, ולמה? כי היא ממחישה עד כמה בני האדם אינם רציונאליים, ומקבלים החלטות דרמטיות בחיים ללא חשיבה מקדימה של הסיכונים שהם לוקחים… אנשים מפרקים זוגיות של שנים, עם ילדים צעירים, בית, תא משפחתי, כסף, זכויות, חובות, משכנתא, ומה הם מחפשים? לחסוך בכמה אלפי שקלים. ואיך? על ידי הורדת הסכם גירושין מהאינטרנט… כאילו שמדובר בלקנות מקרר או מכונת כביסה, בטח יש איזה הסכם גנרי שטוב לכולם

כמי שעוסקת בדיני משפחה כבר שנים, יצא לי לראות הסכמים עם "חורים" וחוסרים ברמה שערורייתית ממש. לפעמים זה היה עקב כך שהזוג הסתפק בהסכם מהאינטרנט או הסכם שהעתיקו מזוג חברים שהתגרש (כן כן אמיתי לחלוטין) ולעיתים עקב הליך גישור לא מקצועי. הכל כאמור נעשה כדי לחסוך בעלויות. הבעיה היא שכאשר ההסכם לא תואם את הצרכים והנסיבות של הזוג הספציפי, מתעוררות בהמשך מחלוקות שבמקרה הטוב מיישבים אותן בגישור נוסף, ובמקרה הפחות טוב מגיעים איתן לבית משפט… ואז שכרם יצא בהפסדם לחלוטין …

חשוב להיות ערים לכך שפוטנציאל הנזק של הסכם לא מקצועי – הוא אדיר ! החל ממחלוקות בעניינים הקשורים בילדים, חלוקת ימי שהייה (כמו המקרה של ג' אשר עד היום, שנים אחרי הגירושין, נמצא במחלוקת קשה מול גרושתו בנושא ימי החגים בהם ישהו אצלו הילדים, אשר לא פורטו כיאות בהסכם הגירושין שלו) עבור במימון הצרכים שלהם (מזונות הם לא רק סכום פיקס חודשי קבוע, אלא גם הוצאות בהן על הצדדים לחלוק- וכאן יש פוטנציאל מחלוקות רחב ביותר); ענייני כספים, זכויות פנסיה וסוציאליות שההסכם לא מגדיר איך ומתי יתחלקו בין בני הזוג (כמו המקרה של צ' אשר 8 שנים אחרי הגירושין נאלצה להגיש תביעה לבית המשפט לשם קבלת חלקה בפנסיה של הגרוש, מאחר וחוץ מאמירה כללית בעניין לא צויין שום פרט נוסף על כך בהסכם הגירושין שלה. ואולם מאחר ופסק הדין בבית המשפט לא סיפק את הצד השני- הוא הגיש ערעור ואנו נאלצנו להגיע לדיון בערעור בבית המשפט המחוזי בעניין, מה שעלה לה עשרות אלפי שקלים + בזבוז של מספר רב של ימי עבודה במהלך שנתיים שלמות של הליך משפטי- וזה כאמור 8 שנים אחרי הגירושין !).

פרופסור דן אריאלי כתב ספר שלם על חוסר הרציונאליות של בני אדם ("לא רציונאלי ולא במקרה"). בפרק "המחיר של חינם" הוא מציין שלרוב העסקאות בחיים יש גם יתרונות וגם חסרונות, אבל כשמשהו ניתן לנו בחינם אנחנו שוכחים את החסרונות… הוא נותן דוגמא של אדם אשר פותח חשבון בנק פשוט רק כי הוא ללא עמלות, במקום לפתוח חשבון שעונה על הצרכים שלו- ועולה 5 דולר לחודש. בסופו של דבר, אותו אדם מוצא עצמו משלם על השירותים להם הוא זקוק הרבה יותר מ 5 דולר לחודש, כי הם אינם כלולים בחשבון בו העמלות בחינם…

אז אם אתם עומדים בפני גירושין, זה בדיוק הזמן כן להיות רציונאליים, ולהגיע להסכמות באופן רציני, מקצועי, ובעזרת אנשי המקצוע המתאימים. הדבר האחרון שאתם רוצים הוא ששנים אחרי הגירושין צד ג' שלא מכיר אתכם – בית המשפט – ולא יודע מה היתה כוונתכם שנים אחורה כשהתגרשתם- ירש את ההסכמות שלכם וישלים את הפרטים החסרים בדיעבד.