החלטה של בני זוג להתגרש הינה צעד ראשון אשר בעקבותיו חייבים לבוא מס' צעדים נוספים, בכדי לאפשר לשני הצדדים לבצע את הגירושין בפועל.
בכדי שבני הזוג יוכלו להתגרש, הם יצטרכו קודם לכן להגיע להסכמות באשר לכל העניינים הקשורים בחייהם המשותפים, להעלות אותן על הכתב ולחתום עליהן. המסמך אשר בתוכו יפורטו כל ההסכמות הללו קרוי הסכם גירושין.
תפקידו של הסכם הגירושין הינו לתת לבני הזוג המתגרשים מענה ופתרונות למשך שנים ארוכות קדימה בכל הנושאים הקשורים בהם ובילדיהם, עד אשר הילדים יגיעו לבגירות ולסיום שירותם הצבאי. זו הסיבה שכל כך חשוב שההסכם יהיה מקיף ויסודי, ספציפי וייחודי לבני הזוג ותואם את הצרכים שלהם ושל ילדיהם, את הנסיבות הרלוונטיות להם, פרטי הרכוש, הכספים, הצרכים של הילדים, ולא יהיה "קופי פייסט" של הסכם מזוגות אחרים. הסכם הגירושין למעשה מעצב את החיים שאחרי הגירושין, וכדי שהוא יעצב את החיים שלכם כפי שאתם מעוניינים, ולא את החיים של זוג גרוש אחד- חשוב שהוא יהיה ייחודי לכם, ללא "חורים" וחוסרים למיניהם.
הסכם יסודי ומפורט- ישאיר לכם ראש שקט להתעסק במה שחשוב באמת- הילדים המשותפים, ודאגה לצורכיהם עד שהם יגדלו ויסיימו צבא כלומר שנים ארוכות קדימה !
בתהליכי גישור לגירושין, זה בדיוק מה שאני עושה יחד עם בני הזוג- אנו דנים יחד על כל נושא ונושא הנובע מהנישואין, ומגיעים להסכמות והכרעות בעניינו. בסוף התהליך יש לנו ביד מסמך שכולל את כל ההסכמות של הזוג בכל העניינים הרלוונטיים לגירושין.
להלן ריכזתי כאן את כל הנושאים אשר חשוב להתייחס אליהם בהסכם:
עצם ההסכמה היסודית להתגרש
ראשית יצויין בהסכם באיזה בית דין רבני יתגרשו בני הזוג, באיזה שלב זה יקרה (לאחר אישור ההסכם בבית המשפט, לאחר הפרדת המגורים), תשלום אגרות בית הדין ע"י הצדדים, ועוד.
לאחר מכן יובאו כל ההסכמות האחרות בנושאים:
משמורת הילדים והסדרי שהייה
משמורת הילדים והסדרי שהייה עם כל אחד מההורים, שעת ומקום האיסוף וההחזרה של הילד מהורה אחד להורה השני, הסדר חלוקת שהייה בחגים וחופשות מהמסגרות החינוכיות, מנגנון קבלת החלטות הנוגעות לעניינים חינוכיים ורפואיים של הילדים; לפי רצון הצדדים ניתן לכלול גם עניינים אחרים כמו יציאת כל הורה לחופשה עם הילדים בארץ ובחו"ל; חופשה / נסיעת עבודה של כל הורה ללא הילדים (מה שמשליך על ההורה הגרוש השני אשר עימו יישארו הילדים במהלך זמן החופשה של הצד השני), חגיגות ימי הולדת בר/בת מצווה; ועוד.
מימון הוצאות הילדים / מזונות
בפרק המזונות יצויינו הסכמות ההורים לגבי אופן מימון הצרכים של הילדים, החל בצרכים הבסיסיים כמו ביגוד, הנעלה, מדור, מזון ושאר צורכי מחייה, המשך בהוצאות חינוכיות ורפואיות, וכלה בהוצאות כמו חוגים, קייטנות, תנועת נוער, דמי כיס, טלפון סלולארי, ושאר הוצאות שהן מעבר להכרחי ויותר בבחינת מותרות וכל זוג הורים מחליט איזו מהן ובאיזה היקף, ברצונם לכלול בהסכם.
בפרק זה יוגדר גם אופן המימון- האם ההורים יחלקו חשבון הוצאות משותף אשר ממנו ישולמו כל צורכי הילדים, אן שהורה אחד ישלם והשני ישיב לו את חלקו תוך מס' ימים, ועוד.
חלוקת רכוש ואיזון משאבים
הפרק הבא הוא כמובן חלוקת הרכוש, זכויות וכספים המשותפים, בו ייקבעו הזכויות והנכסים אותם מאזנים בני הזוג ביניהם אגב הגירושין, ואיך יאוזנו (אולי מיידי, אולי במועד עתידי בו יהיו הזכויות נזילות). בפרק זה מתייחסים לכל הזכויות מכל מין וסוג כולל מקרקעין, מיטלטלין, חשבונות בנק, זכויות סוציאליות כמו פנסיה, קופת גמל, קרן השתלמות וכיוצ"ב, עסק/חברה, מוניטין עיסקי אם יש, פערי הכנסות ונכסי קריירה אם יש, וגם כמובן משכנתא, יתרת חובה בבנק, וכל חוב או הלוואה אשר צברו בני הזוג.
מזונות אישה וכתובה
על פי הדין העברי עלינו להתייחס בסיום גם למזונות אישה וכתובתה, לרבות תוספת ונדונייה.
הצהרות על חתימה מרצון
בסיום הסכם על שני הצדדים להצהיר על כך שההסכם מגבש את כל ההסכמות ביניהם ללא יוצא מהכלל, על כך שהם מבינים את ההסכמות, וחותמים על ההסכם מרצון חופשי.
כמובן ככל ויש נושאים ספציפיים נוספים אשר רלוונטיים לזוג זה או אחר, אנו נכניס אותם לתוך ההסכם והם יהוו חלק בלתי נפרד ממנו, למשל מתנות, ירושות, דירה שנרכשה טרם הנישואין, חוב מסוים, ילד בגיר שהצדדים רוצים להסכים גם לגבי עניינים הקשורים בו, ולמעשה כל דבר שקשור לבני הזוג וילדיהם- ייכנס להסכם הגירושין במטרה להפוך אותו למקיף ויסודי, ובכדי שלא להשאיר שום עניין לפרשנות של הצדדים בעתיד.
חשוב להבין כי את ענייני הרכוש והכספים לא ניתן לפתוח בעתיד לדיון מחודש, לכן קריטי ביותר שההסכם יסגור את כל הקצוות בצורה מפורטת ויסודית, ועל כן הצהרת הצדדים על הבנתם את ההסכמות הינה משמעותית ובעלת משקל.
לסיכום
מכל האמור לעיל ברור לנו שאין להפחית בחשיבותו של הסכם גירושין יסודי, שנערך בצורה מקצועית, מנוסח נכון וכולל את כל הפרטים עד הקטנים ביותר, בכדי לספק מענה לזוג המתגרש למשך שנים ארוכות קדימה.
ההסכם חייב לדון בכל העניינים הללו ואחרים נוספים, והכל חייב להיות מפורט בהסכם. אני מפרטת גם את הוויתורים של הצדדים בכדי ששנים אחרי כן הם לא יצטרכו להסתמך על הזיכרון לגבי מה ויתרו, אלא הכל יופיע בהסכם.
בנוסף, יש חשיבות עליונה לכך שהדברים ינוסחו באופן חד משמעי, בר אכיפה ושלא משתמע לשתי פנים- שכן הסכמה לא ברורה עד תומה עלולה להוביל למחלוקת בעתיד לגבי אופן ביצוע ההסכמה בפועל.
ושוב יודגש- לאחר חתימת ההסכם ואישורו בפני ערכאה משפטית- הפרק הרכושי בהסכם אינו ניתן עוד לשינוי, אלא רק בהסכמת שני הצדדים ! עובדה זו הינה קריטית והופכת לבעלת חשיבות עליונה את האופן בו מנוסחות ההסכמות אליהן הגיעו בני הזוג, עד רמת "האותיות הקטנות".