צוואה לזוגות לא נשואים

חשיבות עריכת צוואה לבני זוג ללא נישואין – תקף לגבי זוגיות של גבר ואישה וגם זוגיות חד מינית-

בימינו אנשים רבים בוחרים לנהל זוגיות ללא נישואין, מסיבות שונות. חלקם בוחרים בכך מחוסר רצון להחיל עליהם את הדין הדתי, אחרים בוחרים בכך מאחר ומדובר בזוגיות פרק ב', בנוסף יש כיום מגוון תאים משפחתיים אשר אינם ממסדים עצמם פורמלית כגון זוגיות חד מינית.

בזוגיות ללא נישואין אין לנו למעשה את החותמת הרישמית שמקבל זוג נשוי- אשר משמעה שהזוג לוקח על עצמו את החובות וזכויות הקיימים בחוק ומחיל אותם על עצמו.

כאשר אין חותמת עולה השאלה- האם אותו זוג אשר לא נישא מעוניין להחיל עליו את החובות וזכויות הקיימים לגבי זוגות שכן נישאו?

מאחר ואין בישראל חוק לגבי זוגות לא נשואים עלול לעלות סימן שאלה גדול בנושא, במקרים רבים.

כדי להבין זאת לעומק ראוי להסביר דבר נוסף- זוג שלא נישא נכנס בחלק מהמקרים תחת הגדרת "ידועים בציבור". סטטוס זה מקנה לבני הזוג זכויות וחובות בדומה לזוגות נשואים.

הבעיה היא שכיום ההגדרה לגבי מי הינו זוג ידוע בציבור ומי לא אינה חד משמעית, היא משתנה ממקרה למקרה, ולכן כל בני זוג נבחנים לפי הנסיבות הספציפיות שלהם.

על כן פוטנציאל ההסתבכות כאן גדול. מדוע? מאחר וזוג ידועים בציבור מקבלים זכויות וזוג שאינו ידוע בציבור- לא. אלו זכויות? למשל זכויות ירושה ! המשמעות של הדבר גדולה- סטטוס זה מקנה לבני הזוג זכויות ירושה הדדיות ברכוש וכספים זה של משנהו כאילו היו נשואים. כלומר בהתאם לחוק הירושה במידה אחד מהם הולך לעולמו, בן הזוג הנותר בחיים יורש את מחצית (50%) נכסי וזכויות הנפטר, ואת המחצית השנייה יורשים הילדים (כלומר 50% שיורשים הילדים יתחלקו בשווה ביניהם). לגבי זוג שלא נישא המצב אינו ברור וחד משמעי, ועלול להוביל לסכסוך משפטי בין בן/בת הזוג, לבין ילדיו מזוגיות קודמת ו/או משפחת הנפטר, הוריו, אחיו.

עוד יש לזכור שאם הנפטר לא הותיר אחריו ילדים, אחים או הורים – בן הזוג יורש את כל העיזבון, ועל כן במקרים בהם זה רצונו של האדם- נפלא. במקרים שלא- חשוב לערוך צוואה.

על כן חשוב שאותו אדם ישאיר הוראות מפורשות בצוואה- למי הוא מוריש את נכסיו ועיזבונו, ויחסוך לקרוביו וליקיריו מאבק משפטי מיותר.

הדבר תקף כמובן גם לגבי זוגיות חד מינית– אשר בישראל אינה מוכרת פורמלית, ועל כן עריכת צוואה היא קריטית בזוגיות חד מינית, שכן חשוב להגדיר את היורשים אשר למעשה לא רשומים פורמלית בשום מוסד רשמי במדינה.

זוגות בפרק ב

יש להם נכסים שנצברו שנים קודם לכן

לפעמים יש ילדים משותפים ולעיתים לא

הם יורשים זה את זה חצי בחצי עם הילדים של בן זוג

על מה ולמה יתנהל המאבק המשפטי? זה פשוט: אם בן הזוג הנותר בחיים יוכר כ"בן זוג" כמשמעו של המושג בחוק הירושה, הרי ש"בן הזוג" ירש חצי מהעיזבון שהשאיר הנפטר, 50% מהעיזבון יועבר לבן הזוג ו 50% מהעיזבון לילדים. ברור לנו שעצם ההכרה בו כבן זוג משליכה ישירות על היקף הזכויות והנכסים שיקבלו הילדים שלו, ועל אלו שיקבל בן הזוג

הכרה באדם כבן זוג של נפטר- מקנה גם זכויות כמו קצבת שארים…

לכן- ההבדל הינו משמעותי ביותר, וכאמור במקרה של מחלוקת – תועבר ההכרעה לידי בית המשפט לענייני משפחה שיצטרך לקבוע האם היחסים בין "בני הזוג" היו כאלו המקנים זכויות בעיזבון ובירושה או לאו…

מזדהים עם האמור? מעוניינים לשמוע עוד בנושא? אחת לחודש לערך אני מקיימת וובינר בנושא "צוואות, ייפוי כוח מתמשך והבעת רצון" (ללא עלות).

אני מזמינה אתכם להירשם בלינק הבא, כדי שאני אוכל לשלוח לכם הודעה על התאריך של הוובינר הקרוב:  https://idit.ravpage.co.il/waitingwill

 

נתראה בוובינר !

עידית